مانی پلو یکی از  غذاهای سنتی و اصیل شهرستان دامغان است.

مواد لازم برای پخت این غذا شامل برنج، کشمش پلویی، پیاز، لپه، روغن، زیره ی سیاه، نمک، زرد چوبه است.

استفاده از مغزهای خوراکی از قبیل گردو، پسته و بادام در غذاهای اصیل ایرانی قدمتی طولانی دارد.

سمنانی ها یک خورشت خوشمزه دارند که از ترکیب هویج و پسته درست می شود برای تهیه خورشت هویج و پسته از هویج، سینه مرغ، زعفران، پیاز، شکر، آبغوره، روغن حیوانی، برنج، نمک و فلفل و خلال پسته استفاده می کنند.

تفاوت سبزی پلو دامغان با سبزی پلو شهرهای دیگر در این است که این غذا با گوشت‌ چرخ‌کرده تهیه می‌شود.

این غذای خوشمزه به همراه گوشت چرخ‌کرده، برنج، بادمجان، سبزی پلویی، رب گوجه‌فرنگی، گوجه، پیاز و ادویه‌هایی مانند نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین تهیه می‌شود.

ته چین اسفناج شاهرودی ها بسیار خوشمزه و معروف است و با گوشت ماهیچه گوسفند، برنج، زعفران، روغن کره حیوانی و اسفناج تازه پخته می شود.

از معروفترین غذاهای استان سمنان خلال پلو است.

برای پخت خلال پلو از موادی مانند برنج، گوشت چرخ کرده، خلال بادام، خلال پسته، شکر، پیاز، خلال پرتقال، زعفران، روغن حیوانی، نمک و فلفل، زردچوبه می توان استفاده کرد.

برای پخت ته چین معروف شهمیرزاد از برنج، سبزی خردشده، بادمجان، گوشت، چغندر، اسفناج، سیب زمینی، پیاز داغ، گرد غوره و ماست استفاده می کنند.

چرتمه نیز یک غذای لذیذ در لیست غذاهای سنتی استان سمنان است که از موادی مانند جگر (سیاه)، سیر، دنبه، ماست، نمک و ادویه های خاص درست می شود.

از غذاهای پرطرفدار و محبوب در استان سمنان میتوان به ته چین کشمش و لپه اشاره کرد.

این غذا با موادی مانند برنج، لپه، گوشت مرغ، نمک و فلفل، زردچوبه، کشمش، پیاز، روغن، زعفران، ماست پرچرب، زرده ی تخم مرغ، پخته می شود.

یکی از غذاهای سنتی و معروف شهرستان گرمسار ته چین گوشت است.

این غذای خوشمزه با موادی از قبیل برنج ، گوشت تازه ی بره، گرد لیمو، نمک فلفل، روغن، زعفران، کشمش، پیاز تهیه می شود.

از غذاهای سنتی و بومی سمنان چلوگوشت است.

سمنانی ها برای پخت چلوگوشت از گوشت گوسفند، پیاز خردشده، رب گوجه رنگی، دارچین، نمک و زعفران استفاده می کنند.

اشکنه کل جوش و کشک کله جوش نام هایی است که کله جوش را با آن ها می شناسند.

در تهیه این غذا موادی همچون کشک، رب گوجه فرنگی، بادمجان، روغن جامد یا حیوانی، پیاز، نمک، زردچوبه، آب نعنا خشک استفاده می شود.

خورشت سیب آلبالو از خورش های ملس شهرستان شاهرود می باشد.

در تهیه خورشت قیمه سیب آلبالو موادی مانند سیب گلاب یا سیب ترش، زعفران، گوشت، آلبالوی هسته گرفته، لپه، پیاز، شکر، زردچوبه، فلفل و نمک به کار می رود.

از غذاهای سنتی و خوشمزه دیگری که متعلق به این منطقه و بسطام است یخنی نام دارد که در دسته آبگوشت ها قرار دارد.

یخنی از ترکیب موادی مانند پیاز داغ، ادویه، لوبیا، نخود، آب، سبزی آش، گوشت چرب گوسفند به دست می آید.

تاک پلو یکی از غذاهای سنتی می باشد.

از غذاهای پر طرفدار فصول گرم سال که در این منطقه زبان زد خاص و عام است اودو(آب دوغ) نام دارد.

ماست تازه، پونه یا نعناع خشک و خیار از جمله ترکیبات این غذای خوشمزه است.

یکی دیگر از غذاهای سنتی و محلی استان سمنان لپه قرمه نام دارد که بی شباهت به قورمه سبزی نیست و تنها تفاوتی که با آن دارد در این است که بجای استفاده از گوشت، مرغ و بجای لوبیا از لپه استفاده می کنند.

کالک قلیه(آبگوشت خربزه) از جمله غذاهای سنتی استان سمنان می باشد که به ثبت ملی رسیده است. کالک در زبان محلی، خربزه نام دارد.

جوش بره از آن دسته غذاهای خوشمزه استان سمنان به شمار می رود که در بین آش های این منطقه سخت ترین دستورالعمل پخت را دارا می باشد.

وجه تمایز آش جوش بره با سایر آش ها در نوع مواد به کار رفته و خمیری می باشد که در آن استفاده می شود.

از جمله غذاهای محلی دیگر میامی که دارای قدمت 100 ساله است، شله قروت نام دارد.

فیلم معرفی غذاهای محلی سمنان

گالری عکس غذاهای محلی سمنان