آکواریوم اصفهان در مساحتی بالغ بر سه هزار و 500 متر مربع در زیر زمین احداث شده است .گونههای مختلف آبزیان، ماهیان آبهای شور و شیرین، ستارههای دریایی و… از پنج اقیانوس دنیا در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است. این مجموعه شامل 33 آکواریوم پنج تا ده متری میشود که بهصورت تونل 35 متری، حجم 1080مترمکعب آب را در خود جای میدهد.
آبزیان آکواریوم اصفهان شامل 6500موجود زنده میشود و بالغ بر 300 تا 350 گونه از ماهیهای پنج قاره جهان را در خود جای داده است که حدود 100 آبزی در این آکواریوم بهعنوان خطرناکترین، نادرترین و عجیبترین گونه از ماهیان شناخته میشوند.
6 نوع کوسه در تونل آکواریوم زیست میکنند که بسیار جالب توجهاند.
در این مجموعه، آبزیان مختلف در 3 بخش و به صورت مجزا نگهداری میشوند
فلت آکواریوم یا آکواریوم قاب دیواری
وقتی وارد تونل آکواریوم بشوید، آکواریومهای تخت دیواری (فلت) را میبینید. در هر کدام از این آکواریومها، شرایطی مشابه اقیانوسها شبیهسازی شده است و گروهی از آبزیان نادر آبهای شور یا شیرین با رعایت همزیستی با هم زندگی می کنند.آبزیانی که در آکواریوم های دیواری نگهداری میشوند شامل: ماهیهای ریز، اسب دریایی، مرجان و نیز انواع آبزیان اهلی، گیاهخوار، وحشی یا گوشتخوار هستند.
سیلندر آکواریوم یا آکواریوم استوانهای
در فضای تونل، درست بین آکواریومهای فلت، 3 آکواریوم استوانهای بزرگ ساخته شده است. سیلندر آکواریوم ها نیز به خانواده دلقکماهیها، انواع مارماهیهای مورن و ماهی کوپی باله بلند اختصاص دارند.
تاچ آکواریوم یا آکواریوم لمسی
بعد از پشت سرگذاشتن آکواریوم های تخت و استوانهای، ناگهان ابعاد آکواریمها بزرگتر و ماهیها غولپیکر میشوند. کوسه، اسکار، مارماهی و انواع دیگر ماهیهایی که جثه بزرگی دارند، آبزیانی هستند که در آکواریومها نگهداری میشوند. آکواریومهای لمسی یک برش واقعی از رودخانه آمازون در آمریکای جنوبیاند.
این بخشها تشکیل یک تونل را میدهند که در آن آکواریومهای زیر یافت میشوند:
-13 آکواریوم دیواری به طول 4 متر
– 10 آکواریوم کوچک شامل ماهیهای خاص و گونههای نادر
-3 سیلندر آکواریوم بزرگ با گنجایش 2500 لیتر
-2 آکواریوم تاچ پول یکی شامل ماهی کپور ژاپنی و دیگری ستارههای دریایی
-1 آکواریوم با کانسپت آمازون برای نگهداری و نمایش ماهیهای رودخانههای آمازون
– آکواریومهای بزرگ 5 الی 10 متری
ماهی ها گروهی از مهره داران آبزی با آبشش ، زائده های باله ای شکل و معمولا پوستی پوشیده از ساختارهایی به نام فلس هستند.
در حال حاضر بیش از 30000 گونه از انواع مختلف ماهی در آبهای دنیا شناخته و نامگذاری شده اند و برخی از دانشمندان معتقدند که حدود 40 هزارگونه ماهی در دنیا وجود دارد که هنوز بیش از ده هزار گونه آنها شناسایی نگردیده است.
بطورکلی بدن ماهی ها معمولا دوکی شکل و برش عرضی آنها بیضی شکل است. با وجود این شکل عمومی برخی از ماهی ها ممکن است کروی، مارمانند، پهن، نخ مانند، نواری، پهن کشیده و … باشد.
تعداد فلس های روی یک ردیف گرد دور بدن و همچنین تعداد فلسهای روی خط جانبی ماهی های یک گونه معمولا مساوی بوده و اکثرا در طبقه بندی ماهی ها نیز از آنها استفاده می شود. از نظر رنگ آمیزی ماهی ها متغیر بوده و ممکن است بی رنگ، ساده و یا رنگین باشند.فلس ها حفاظت از پوست، عضلات و اعضای داخلی بدن را به عهده دارند.
باله ها که وسیله حرکت ماهی ها در جهات مختلف می باشند، زوائد اصلی بدن آنها را تشکیل میدهند. از نظر تعداد، باله های یک ماهی به فرد و زوج تقسیم می شوند. باله های سینه ای و شکمی جز باله های زوج و باله های پشتی، مخرجی و دمی جز باله های فرد محسوب می شوند. تعداد باله های پشتی ممکن است 1، 2 و 3 و یا چند عدد باشد.
اکثر ماهی ها در طرفین بدن دارای خطی به نام خط جانبی می باشند که با ساختمان خاصی که دارند می توانند برخی از اختصاصات آب مانند شوری، جریان آب و درجه حرارت را حس نمایند. در برخی از ماهی ها سیستم خاصی بین خط جانبی و گوش داخلی وجود دارد که باعث افزایش توانایی حسی آنها می گردد. خط جانبی در برخی از ماهی ها در هر طرف 2 عدد بوده و در برخی دیگر ممکن است وجود نداشته باشند.
گردش خون ماهی توسط قلب و رگها انجام می گیرد. قلب ماهی دارای یک بطن, یک دهلیز و یک سینوس به نام سینوس سیاهرگی که در ابتدای دهلیز قرار گرفته می باشد. قلب بصورت یک پمپ عمل کرده و خون را به جلو و به طرف آبششها برای تبادلات گازی یعنی گرفتن اکسیژن و پس دادن گاز کربنیک می فرستد.
خون سیاهرگی پس از ورود به سینوس وارد دهلیز شده و از آنجا به بطن عضلانی رفته و سپس از طریق مخروط آئورتی و 4 سرخرگ آبششی برای تبادلات گازی، وارد آبششها می شود. از آبششها خون به وسیله سیاهرگ های مخصوص وارد آئورت پشتی شده و از آنجا به تمام بدن توزیع می گردد.
تنفس به منظور گرفتن اکسیژن و پس دادن گازکربنیک حاصله از سوخت و ساز ماهی انجام می شود. در ماهی ها که محیط زیست آنها آب می باشد، اکسیژن موردنیاز توسط آبششها از این محیط گرفته شده و گازکربنیک به آن پس داده می شود. آبشش ها در دو طرف سر ماهی و زیرسرپوش آبششی قرار دارند.
در هر دو طرف سر، یک محفظه مشترک و 4 آبشش وجود دارد که هریک دارای یک کمان آبششی بوده و بر روی هر کمان رشته های آبششی با ساختمان خاص خود که مشابه ساختمان ریه مهره داران خاک زی است، قرار دارند.
ماهی ها بهوسیله حرکت دادن قسمت عقبی بدن خود,به سمت جلو حرکت میکنند. ماهیچههایی که دو طرف ستون فقرات (اسخوانهای پشتی) را پوشاندهاند حرکت دم را کنترل میکنند.ماهی ابتدا این ماهیچه را به یک طرف میکشاند و بعد به طرف دیگر و همزمان دم خود را از یک طرف به طرف دیگر حرکت میدهد و به این ترتیب به جلو حرکت میکند ماهی ها برای حرکت به سمت های راست و چپ و همچنین بالا و پایین از بالههای خود استفاده میکنند.
دستگاه تولید مثلی در ماهی ها در جنس ماده ها شامل تخمدان و در جنس نرها شامل بیضه ها است. ممکن است در یک ماهی از هر دو نوع غده های جنسی نر و ماده وجود داشته باشد که در این صورت، ماهی های دوجنسی نامیده می شوند. نکته جالب توجهی که وجود دارد این است که جنسیت بعضی از ماهی ها با گذشت زمان تغییر می یابد. مثلا ماهی طلایی نر زمانی که سنش بالا می رود به جنس ماده تبدیل می شود .
ابتدای دستگاه گوارش ماهی ها دهان و انتهای آن مخرج است. عضو بعد از سوراخ دهانی، گلو است که دارای دندان هایی برای آسیاب کردن است. سپس به ترتیب مری، معده و روده قرار گرفتند که در روده جذب غذا انجام می شود. بعد از آن نیز مخرج برای دفع مواد زاید قرار گرفته است. روی مهره ها و پایین کیسه شنا، کلیه ها به عنوان دستگاه دفعی بدن ماهی ها قرار دارند که دراز و قهوه ای هستند. با دریافت مواد دفعی از خون و انتقال آن از طریق میزنای کلیه به مثانه ها و مخرج تناسلی، عمل دفع انجام می شود.
مغز در ماهی های استخوانی کوچک و دارای نیمکره هایی با اندازه ی کوچک است.داخل مهره های این جانداران نخاع شوکی قرار گرفته و هر مهره حاوی یک جفت عصب نخاعی خارج شده است.
تنظیم فشار آب و کنترل تعادل بدن ماهی ها توسط کیسه شنا انجام می شود. در برخی از ماهی ها این کیسه ها نقش ایجاد صدا و کمک به تنفس را نیز بر عهده دارند. چون ماهی ها برای نگه داشتن تعادل بدن نیاز به شنای مداوم و صرف انرژی برای شنا دارند، برای کنترل این انرژی، به کیسه شنای خود هوای اضافی می فرستند. با این کار که با روش های فیزیولوژیکی خاصی انجام می شود، وزن ماهی سبک تر شده و می تواند خود را در عمق دلخواه نگه دارد.
رنگدانه هایی که داخل پوست ماهی هاست به آن ها رنگ های مختلفی می دهد. اما ماهی های کوچکی که بالغ نیستند به دلیل نبود رنگدانه، پوست شفاف و بی رنگی دارند. در صورت یکنواخت بودن رنگدانه ها، بدن آن ها رنگ یکنواخت قرمز، طلایی و … خواهند داشت. در غیر این صورت رنگ بدن آن ها غیریکنواخت می شود. تنوع رنگ در بدن ماهی های نر بیشتر از ماهی های جنس ماده خواهد بود.
انواع گونه های ماهی در آکواریوم اصفهان
اسب دریایی: اسب دريايی يك نوع ماهی از خانواده سوزن ماهيان است كه در آب های حاره ای و معتدل سرتاسر جهان يافت می شود. طول بدن اسب های دريايی از 16ميليمتر تا 35سانتيمتر متغير است .
خرچنگ آبی: خرچنگ آبی در خليج مكزيك، اقيانوس اطلس و مديترانه ديده می شود.
خروس ماهی:خروس ماهی جز خانواده عقرب ماهيان است كه در سواحل مرجانی اقيانوس هند و اطلس زندگی می كند واز خطرناكترين ماهيان به شمار می رود، به طوری كه در صورت تماس انسان با باله های بلند و تيز آن سم خطرناكی از خود منتشر می كند كه می تواند باعث مرگ انسان شود.
عقرب ماهی:خانواده ی عقرب ماهيان از خطرناك ترين ماهيان زهرآگين جهان است كه بدن به محض تماس با تيغه های زهردار اين گونه دچار تورم و قرمزی می شود. اين التهاب ممكن است روزها پا بر جا بماند.
کپور گلگون: كپورها بيشتر برای آراستن باغ ها در فضای باز و در استخرها و حوضچه ها نگهداری می شوند. اين نوع ماهی در دهه 1820 از پرورش و اصلاح نژادی كپور معمولی به وجود آمد. كپورها هنوز در ژاپن طرفداران فراوانی دارند و نماد عشق و دوستی خوانده می شوند.
کوسه آب شیرین: اين ماهی با نام پنگوسی جز گربه ماهيان است و به آن كوسه آب شيرين نيز می گويند و دارای گونه های گوشتخوار وعلفخوار می باشد. گونه شكاری آن دارای باله پشتی طويل و نوک تيز می باشد كه جذابيت وزيبايی فراوانی به آن می بخشد.
کوسه ماهی باله سیاه:كوسه ها بيش از 400ميليون سال است كه در آب های اقيانوس ها و درياهای كره زمين فرمانروايی می كنند. اغلب گونه های كوسه ماهی ، ماشين های شكار هستند و در راس چرخه غذايی درياهای زمين قرار دارند.
گاو ماهی: گونه ای متفاوت با ساير ماهيان، كه در اقيانوس ها يافت می شوند گاو ماهی ها هستند. اين ماهی دارای باله های كوچك بوده و عمدتا بسيار آرام حركت می كند.
ماهی خاویار: نامی است كه به بعضی از ماهيان خانواده تاس ماهيان داده می شود . ماهی خاويار در مجموع دارای حدود 20 گونه هستند و نسل تمامی آنها با خطر انقراص روبرو می باشد.
ماهی کمانگیر: ممكن است نام ماهی كمانگير را تا به حال نشنيده باشيد. اين موجود روش بسيار خاصی برای شكار كردن دارد و همين روش باعث شده است تا لقب های كمانگير، شكارچی، ماهی آب پاش به او داده شود.
ماهی ماندارین:ماهی ماندارين بومی اقيانوس آرام و تقريبا محدوده جزاير ريوكيو است. ماهی ماندارين يك ماهی كوچك و روشن رنگ از تيره ی بچه اژدها ماهيان است.
ماهی پیرانا: 500 گونه پيرانا در دنيا وجود دارد كه 20گونه آنها گوشت خوار هستند وباقی آنها گياهخوار هستند.از اين 20 گونه، تنها 4 يا 5 گونه آنها بسيار خطرناك هستند.
ماهی های آب شور در درياي سرخ، جنوب شرقی آسيا، استرليا، غرب و شرق سواحل آفريقا، همچنين جايی كه اقيانوس هند و آرام به هم می رسند، يافت می شوند.
هشت پا:هشت پا يا اختاپوس يك جانور آبزی از رده سرپايان است و در بخش های گوناگونی از اقيانوس های جهان (اقيانوس اطلس و مديترانه) به ويژه در آب سنگ های مرجانی زندگی می كند. هشتپاها دارای هشت بازو هستند كه بر روی آنها دو رديف كلاهك مكنده وجود دارد.
دلقک ماهی: دلقك ماهی يكی از گونههای ماهی خانواده شقايقماهيان است. جالب است كه اين ماهی نسبت به بازوهای سمی شقايق دريايی مقاوم است. دلقك ماهی نوعی رابطه همزيستی با شقايق دريايی دارد.
ماهی پاکو: ماهی ای صلح جو است که معمولا به ماهی های کوچک تر از خودش آسیب نمی زند. این ماهی ها گیاهخوار هستند و در دمای 22 تا 28درجه زندگی می کنند. اندازه پاکوها به 110 سانتی متر هم می رسد.
جراح ماهی: دارای بدنی خاکستری تا قهوه ای رنگ، دوکی شکل و کشیده هستند. یک نوار زرد زیبا هم از بالای سر ماهی تا اطراف لب ها ادامه پیدا می کند. باله دمی این ماهی با خطوط افقی سیاه و سفید پوشیده شده و در انتهای آنها یک خط عمودی زرد رنگ زیبا وجود دارد که از انتهای باله دمی به سمت بیرون با دو رشته دراز و باریک گسترش پیدا کرده است. رنگ نارنجی لب های این ماهی زیبایی خاصی به آن بخشیده و به همین دلیل به آن ناسوی لب ماتیکی هم می گویند.
این دسته از ماهیان انتخاب خوبی برای کنترل رشد جلبک ها در آکواریوم هستند. همچنین مرجان هایی که دیگر قابل زندگی نیستند را شناسایی و از محیط زندگی شان بیرون می کنند تا دچار بیماری های پوستی و حساسیتی نشوند. چرا که جراح ماهی ها نسبت به این بیماری ها حساس هستند و خیلی زود از پا در می آیند.
کوسه نهنگ:گونه ای از کوسه هاست که بسیار کند رو است و بزرگترین مورد ثبت شده از آن 12.65 متر طول و 21.5 تن وزن دارد. این آبزی دارای تغذیه فیلتری است به این معنی که آب اقیانوس را از فیلترهای خاصی که در بدنش وجود دارد، عبور داده و پلانکتون های موجود در آب را جذب می کند.
این کوسه یکی از ده ها نوع کوسه ای است که به انسان حمله نمی کند و به سبب داشتن جثه بزرگ، لقب وال کوسه را به خود اختصاص داده است.
سواحل اسکاتلند و فیلیپین شاهد بیشترین پراکندگی این جاندار هستند و آبهای خلیج فارس، دریای عمان، اقیانوسهای هند و اطلس و قسمتی از اقیانوس آرام نیز تعدادی از این جانداران را در خود دارند.
گاوکوسه: که با عنوان کوسه زامبزی نیز شناخته می شود، کوسهای است که معمولا در آبهای گرم و کم عمق در سراسر جهان، یافت می شود و در طول سواحل و در رودخانهها نیز به چشم می خورد.از ویژگی های این آبزی می توان به طبیعت پرخاشگر، میل به آبهای گرم و کم عمق و تمایل به حضور در سیستم آب های شور و آبهای شیرین شامل مصب رودها و رودها اشاره کرد.
کوسه سرچکشی:گونه ای از کوسه وجود دارد که سرش به دو طرف پهن شده و به دلیل همین ساختار غیر متعارف، به کوسه سرچکشی معروف است. این کوسه ها، در طول روز به صورت گروهی شنا می کنند و شب ها به صورت تنها به شکار می پردازند. برخی از دسته های این نوع کوسه را میتوان در نزدیکی جزایر کوکو در کاستاریکا، جزیره مالپلو در کلمبیا و نزدیکی مولوکای در هاوایی یافت و در آب های جنوبی و غربی آفریقا دسته های بزرگتری از آنها را می توان دید.
این جانور طولی میان ۰.9 تا 6 متر دارد و وزن آن بین 3 تا 580 کیلوگرم است. این نوع کوسه معمولا به رنگ خاکستری روشن است و رنگ آنها کمی متمایل به سبز به نظر می رسد.
شکل چکشی سر این جاندار بینایی خارق العاده ای برای او ایجاد می کند و موقعیت چشمها به کوسه اجازه میدهند مانند یک دوربین دوچشمی ،یک محدوده 360 درجهای را مورد بررسی قرار دهد و این یعنی که آنها میتوانند در یک زمان هم بالا هم پایین خود را ببینند.
کوسه بلک تیپ یا نوک سیاه:نوعی آبزی است که در آب های ساحلی نواحی گرمسیری سرتاسر دنیا، از جمله زیستگاه های آب شور یافت می شود و طول آن به 1.5 متر می رسد. نوک باله های پشتی، فوقانی، تحتانی یا انتهایی این کوسه به رنگ تیره است و همین امر باعث شده تا به این نام معروف شود.
این کوسه، جثه ای ستبر و مخروطی شکل دارد و پوزه آن تیز است. شکاف های آبشش این کوسه نیز دراز هستند و بین باله های پشتی این کوسه برآمدگی مشاهده نمی شود. رفتار این کوسه به گونه ای است که می توان آن را در مقایسه با سایر کوسه ها، محجوب و خجالتی در نظر گرفت.
جوجه تیغی ماهی خالدار:رنگ قهوه ای متمایل به زرد و وجود لکه های تیره کوچک و خارهای تیز پراکنده بر روی بدن، نشانه های یک نوع ماهی به نام جوجه تیغی ماهی خالدار است که رفتاری شبیه به جوجه تیغی دارد. در حالت عادی خارهای بدن این ماهی، بر روی سطح بدن آن خوابیده اند؛ اما به محض احساس خطر، خودش را به صورت توپ در می آورد و خارهای نوک تیز آن قابل مشاهده می شوند. این ماهی از سخت پوستان و نرم تنان کوچک تغذیه می کند و بومی آب های گرم اقیانوس های هند، اطلس و آرام است.
ماهی مولا مولا یا خورشید ماهی: سنگین ترین ماهی استخوان دار شناخته شده در جهان است که نوع بالغ آن بین 247 تا 1000 کیلوگرم وزن دارد. رژیم غذایی عجیب این ماهی یکی از تفاوت های جالب آن با سایر آبزیان است. مولا مولا عمدتا از عروس دریایی تغذیه می کند اما به دلیل غنی نبودن آن مجبور است برای حفظ حجم بزرگ خود، مقادیر زیادی از آن را مصرف کند.
گونه ماده این جانور با تولید بیش از 300 میلیون تخم، بیشترین میزان تولید تخم را در میان مهره داران دارد. شکارچیان عمده این جاندار، شیر دریایی، وال قاتل و کوسه ها هستند و در کشورهایی مانند ژاپن، کره، و تایوان انسان ها نیز آن را مصرف می کنند.
کوسه سفید:که با نام سفید بزرگ، کوسه سفید، یا سفید مرگبار نیز شناخته می شود، گونه ای از کوسه های در معرض خطر انقراض است که در سطوح مرجانی اقیانوس ها دیده می شود و بیشترین حمله را به انسان ها داشته است.
جثه بزرگ این کوسه بارزترین مشخصه آن است و طول بالغ آن به 6.4 متر و وزن آن به 3324 کیلوگرم می رسد. بلوغ این کوسه در 15 سالگی اتفاق می افتد و با 70 سال عمر، به عنوان یکی از مسن ترین ماهیان غضروفی اقیانوس شناخته می شود. این آبزی می تواند با سرعت 56 کیلومتر بر ساعت شنا کند و از پستانداران دریایی تغذیه می کند. تنها شکارچی این جاندار، وال قاتل است و هیچ آبزی دیگری توانایی مقابله با آن را ندارد.
ماهی سنگی:پوست پوشیده از زگیل و دهان گشاد، ویژگی ظاهری یکی از سمی ترین ماهی های جهان است که ماهی سنگی نام دارد و در تپههای مرجانی و دیگر جاهای کمعمق در اقیانوس آرام و اقیانوس هند زیست می کند.
زگیلهای موجود بر روی بدن این ماهی باعث می شوند تا مانند یک سنگ ناصاف به نظر برسد. پوست این ماهی دارای پوششی لجنی است که سنگریزهها و تکههای ریز مرجانی را به خود جذب میکند و استتاری عالی را برای او ممکن می سازد.
کافی شاپ
استودیو عکاسی
فروشگاه
سرویس بهداشتی
پارکینگ
ساعات بازدید:همه روزه از ساعت 9:30 تا 19
اتوبان شهید حبیب اللهی-بلوار الفت-پارک ناژوان
031-37780013
بازدید از آکواریوم اصفهان در ساعات نزدیک به ظهر بسیار هیجانانگیزتر است. دلیل آن هم این است که این زمان,زمان غذای ماهیها است و معمولاا در این زمان غواصها به درون آکواریوم میروند.
هم چنین پیش از ورود به آکواریوم می توانید غذای مخصوص ماهیها را خریداری کرده و در تونل، بخش آکواریومهای سرباز و حوضچههای مرجانی لذت غذا دادن به ماهی ها راتجربه کنید.