تنگ براق یکی از درههای شگفتانگیز ایران,در روستایی به همین نام در 80 کیلومتری جنوب غرب شهرستان اقلید،و 20 کیلومتری شهر سده واقع شده است.
ارتفاع این دره از سطح دریا 1940 متر است و ارتفاع دیوارههای آن در برخی نقاط به 300 متر میرسد.
در دیواره سمت چپ دره یک غار آهکی وجود دارد که آب بهصورت قطره قطره از سقف آن به پایین میچکد.
آبشار تنگ براق حدود 40 متر ارتفاع دارد و به حوضچههای پر آبی سرازیر میشود. آب سد درودزن از تنگ براق عبور میکند و انتهای آن با دیوارههای صخرهای به بنبست میرسد. آبهای بالادست نیز با عبور از یک دشت، از شکافی عمیق سرازیر میشود و این آبشار زیبا را پدید میآورند.
سد ملاصدرا یکی از سدهای پرآب استان فارس,در بالادست سد درودزن واقع شده است. این سد روی رودخانه تنگ براق ایجاد شده است.
یکی دیگر از دیدنیهای روستای تنگ براق سنگ نبشتهی تاریخی آن است که قدمت این محل را نیز نشان میدهد و از آثار ملی کشور محسوب میشود. این کتیبه روی سنگی بزرگ و ایستاده به قطر 2 متر نوشته شده و نشان میدهد شاپور, پادشاه ساسانی تنگ براق را مکانی برای استراحت انتخاب کرده است.
کتیبه گبر دختر یکی از قدیمی ترین سنگ مزارهای باقی مانده در ایران,در شهرستان اقلید واقع شده است.
در دامنه تپه تل فلات گودالی به ارتفاع 30 سانتیمتر دیده می شود که مردم محلی به آن حوض دختر گبر میگویند. این حوض یادمانی از دوره ساسانی است که به لحاظ اهمیت تاریخی آن به شناسنامه اقلید نیز معروف است. بر دیواره این حوض کتیبهای نوشته شده که بخشی از شناسنامه و سند هویتی اقلید به شمار میآید.
با اینکه 8 سطر آغازین این کتیبه آسیب زیادی دیده، اما بقیه آن خوانده و ترجمه شده و شامل موضوعاتی است مانند نام و نسب متوفی، تاریخ نگاشته شدن کتیبه، نام کسی که دستور به ساخت این مقبره را داده و اشاره به این که شخص درگذشته را چگونه مطابق آیینهای مرسوم زمان خود به خاک سپردهاند.
از آنجا که این سنگنوشته به صورت عمودی و با خط شکسته نوشته شده، همراه با سنگنوشتههای دربند قفقاز و چند نبشته در حوالی تخت جمشید از مهمترین کتیبههای ساسانی، در این سبک خاص به شمار میروند.
این اثر در سال 1334 کشف شده و در سال 1354 به شماره 936 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
باتلاق گور بهرام در 55 کیلومتری شهر اقلید واقع شده است.
مرگ بهرام را اینگونه روایت کرده اند که روزی هنگام شکار ناگهان به مردابی رسید و در آن فرو رفته و ناپدید شد.
تفرجگاه قدمگاه چشمه یک چشمه پر آب در نزدیکی شهر سده در شهرستان اقلید است.
چشمه رسول الله با حدود 1300 سال قدمت,در شهرستان اقلید واقع شده است.این چشمه که در ضلع جنوب غربی و در کنار مزارع و زراعتهای شهر اقلید واقع شده,در نزد اهالی این شهرستان حرمت زیادی دارد. چشمه رسولالله در گذشته رودخانه شکاب نامیده میشد و طی 100 سال گذشته به چشمه محمد رسولالله مشهور گشته است.
بزرگترین مجموعه تفریحی شهر اقلید در کنار این چشمه واقع شده است.
چشمه بالنگان یکی از سرچشمههای رود کر,در نزدیکی روستاهای حاجیآباد و آسپاس از بخش سده اقلید واقع شده است.
این چشمه به طرف سد ملاصدرا حرکت و از آنجا به سد درودزن رفته و در نهایت به دریاچه طشک می ریزد.
منطقه شکار ممنوع بصیران با 150 هزار هکتار وسعت،در 4 کیلومتری شرق شهرستان اقليد واقع شده است.
بهدلیل وجود گونههای نادر گیاهی و جانوری، بصیران از مناطق حفاظتشده پراهمیت و از ارزشمندترین زیستگاههای حیاتوحش ایران بهشمار میرود.
از جمله گونههای گیاهی حاضر در منطقه میتوان به درمنه، انواع گون، خار شتر، کما، علف مار، گلرنگ، تاتوره، میخک، فرفیون، لاله واژگون، شاه تره، کلاغک، پنیرک، لاله، بنفشه و اسپند اشاره کرد.
برخی از گونههای جانوری ساکن در بصیران نیز شامل کل وبز، قوچ و میش، روباه، آهو، پلنگ، گرگ، خرگوش، تشی، کفتار، شغال و پرندگانی مانند کبک، تیهو، دلیجه، سارگپه معمولی، بحری، بلدرچین، طرقه، چکاوک، دم جنبانک ابلق، سنقر گندمزار و انواع پرندگان مهاجر نظیر درنا، اردک و انواع مرغابیسانان میشود.