مشهورترین و محبوبترین غذای این استان قیمه نثار است.
این غذا به دلیل داشتن گوشت، زعفران، پسته و بادام جز غذاهای پرطرفدار برای مهمانی ها و مناسبت های مهم در قزوین محسوب می شود.
اجزای این غذای محلی در ابتدا به صورت جدا از هم تهیه می شود و در آخر برنج، گوشت و آب گوشت به صورت لایه ای بر روی دیس و جهت تزئین، برنج زعفرانی، خلال پسته، بادام، پرتقال و زرشک بر روی لایه سطحی برنج و گوشت قرار می گیرند.
کوکو شیرین مملو از ادویه ها و چاشنی های منحصر به فرد است. این غذا معمولا همراه با هویچ پلو سرو می شود.
این کوکو از سیب زمینی، زعفران، تخم مرغ، ماست، پودر هل، شکر و گلاب تهیه شده و بافت فوق العاده نرمی دارد. به دلیل مزه شیرینی که این کوکو دارد معمولا یک تکه کوچک با مقدار زیادی برنج سرو می گردد.
شیرین پلو از جمله غذاهای پر طرفدار قزوین است که از برنج، خلال پرتقال، شربت قوام آمده، خلال بادام، خلال پسته، زعفران ساییده شده، کره، سیب زمینی و سینه مرغ برای تهیه آن استفاده می شود.
با توجه به شیرینی غالب این پلو، معمولا این غذا همراه با سبزی خوردن سرو می گردد.
حلیم قزوین یکی از غذاهای پرطرفدار این منطقه است.
حلیم قزوین از گندم، جو، آرد، گوشت و روغن تهیه شده است و کمی مزه نمکی دارد.
از جمله غذای محلی قزوین دیماج است.
این غذای محبوب، بیشتر به عنوان پیش غذا و یا عصرانه محسوب میشود و یک غذای تابستانی است.
این خوراکی جالب با ترکیبی از نان لواش خشک شده، پنیر، خیار، سبزی خوردنهای تند، گردو و پیاز داغ تهیه میشود.
خوراک گل کبر بهعنوان غذای سنتی قزوین، بازتابی از شرایط اقلیمی و سبک زندگی این استان محسوب میشود.
مواد اصلی که در تهیه این غذا مورد استفاده قرار میگیرد گل کبر یا کاپاریس است که به عنوان یکی از گیاهان بومی منطقه الموت در استان قزوین شناخته میشود.
این گیاه معمولا اواخر فصل تابستان تا اوایل فصل پاییز برداشت میشود.
علاوه بر خوراک گل کبر، با این گیاه میتوان خورشت گل کبر هم تهیه کرد که در ترکیب آن از مرغ و برخی سبزیجات استفاده میشود.
انار پلو قزوین به دو صورت طبخ میشود: یکی به روش شیرازی و دیگری به روش قزوینی.
این غذای قزوینی بدون گوشت و مرغ طبخ میشود و انار ماده اصلی تشکیلدهنده آن است.
نارپلو یا انار پلو، یکی از خوراکهای سنتی مردم قزوین برای شب یلدا است که طرفداران بی شماری دارد.
ترکیب انار، برنج، کشمش، زعفران، گشنیز و خلال پسته نتیجه خارقالعادهای دارد.
مشکوفی نوعی دسر است که علاوه بر قزوین در دیگر شهرهای ایران هم تهیه و سرو میشود. این دسر بافتی ژلهای دارد.
برای تزئین سطح مشکوفی از خلال بادام، پسته و همچنین گل محمدی استفاده میکنند.
بافت مشکوفی بسیار نرم و لطیف بوده و چیزی شبیه به مسقطی است.
بادمجان پلو غذایی بسیار خوشمزه و پر طرفدار است که در فصل تابستان بیشتر تهیه میشود.
استفاده از پیاز داغ فراوان، جز شاخصههای بادمجان پلو است و قسمت مهمی از طعم لذیذ این غذای مجلسی، بهخاطر وجود پیاز داغ آن است.
آش دوغ یکی از محبوبترین آشهای قزوین است.
گرچه استانهای دیگر این آش را به عنوان غذای محلی خود طبخ میکنند، ولی طرز تهیه این آش در قزوین کمی متفاوت است. برخلاف سایر استانها، طعم این آش ترش نیست و همانند آش رشته تهیه میشود.
در تهیه آش دوغ از موادی مانند نخود، لوبیا قرمز، عدس، برنج، سبزی آش و پیاز داغ استفاده میشود.
در آخر به هنگام سرو از دوغ چکیده مخصوص قزوین استفاده میکنند.
آش ماش پیازو یکی دیگر از غذاهای سنتی قزوین است.
در تهیه آش ماش پیازو بر خلاف اکثر آشها، از هیچ نوع سبزی استفاده نمیشود و به واسطه وجود حبوبات متنوع، طعمی متفاوت و بسیار دلپذیر را تجربه خواهید کرد.
این آش بین بومیهای منطقه به آش امام حسن (ع) هم معروف است؛ زیرا از قدیم مرسوم بوده که روز شهادت امام حسن(ع) طبخ شده و به عنوان نذری بین مردم توزیع میشود.
گوشت ریشریش شده، ماش، عدس، لوبیا چشم بلبلی، پیاز، کره، رب گوجهفرنگی، نمک، دارچین، زردچوبه و فلفل سیاه از مواد اصلی این آش خوشمزه است.
آش ترشی(آش سرکه) به عنوان یک پیش غذای خوشمزه، انتخاب بسیار خوبی است.
برخلاف آش ماش پیازو قزوین برای طبخ آش ترشی، گوشت استفاده نمیشود. این آش سبکتر از آش ماش پیازو است.
نخود، لوبیا قرمز، بلغور گندم، چغندر، برگ چغندر، برگ زردآلو، پیاز، سرکه، شیره انگور از مواد تشکیل دهنده این آش است.
آش امام قزوین یکی از نمادهای ماه رمضان برای این شهر محسوب میشود. این غذای خوشمزه و مقوی به آش امام سجاد (ع) هم معروف است.
طرز پخت این غذای سنتی قزوین تا حدودی شبیه تهیه آش شلهقلمکار است.
طبخ آش امام در منطقه باراجین قزوین بسیار مرسوم است.
گوشت، پیاز، بلغور، ماش، لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی، عدس، زردچوبه، دارچین و سایر ادویهجات مواد تشکیل دهنده آش امام قزوین هستند.
یکی دیگر از آشهای سنتی قزوین، آش آلو (آش رشته) است که طعمی ملس و ترش و شیرین دارد.
این آش از ترکیب لپه، برنج، نعنا و گشنیز، آلو خشک، پیاز داغ و انواع ادویهها شکر و کمی آبلیمو تهیه میشود.
در برخی از شیوههای طبخ، به آش آلو، رشته افزوده میشود و به همین دلیل نام دیگر آن، آش رشته است.
برخلاف آش ماش پیازو قزوین که در آن از حبوبات متنوعی استفاده میشود، آش آلو مواد اولیه سادهتری دارد.
گوشت چرخکرده، آلوی بدون هسته، برنج، پیاز، سبزی معطر، روغن، نمک و فلفل و زردچوبه مواد اولیه این آش هستند.