شله(شوله) نوعی آش و از معروف‌ترین غذاهای سنتی مشهد است.

این غذای سنتی اولین غذای محلی ایرانی است که به‌عنوان میراث ایرانی ثبت شده و قدمت پخت آن احتمالا به دوره قاجار برمی‌گردد. در آن زمان این غذای سنتی مشهدی برای خیرات در مراسم‌های عزاداری به‌خصوص ماه‌های محرم و صفر طبخ می‌شد.

آش لخشک نوعی آش رشته است با این تفاوت که در آن از رشته‌های پهنی به نام لخشک استفاده می‌شود.

در تهیه آش لخشک علاوه بر رشته از عدس، اسفناج، کشک، سیر تازه، پیاز و نعناع خشک استفاده می‌شود.

قروت مشهدی(اشکنه قروت مشهدی) یکی از قدیمی‌ترین غذاهای شهر مشهد و روستاهای اطراف آن است که طرفداران زیادی دارد.

اشکنه قروت را با نام‌ها اشکنه کشک، کله جوش، کالجوش و قروتی هم می‌شناسند.

این غذای سنتی مشهدی از پیاز، نعنا، زردچوبه، کشک و گردو درست می‌شود.

آش ماستی در خراسان و به‌ویژه در سبزوار بسیار معروف است.

در پخت آش ماستی مشهدی از لپه، سیر، ماست، پیاز، شوید خشک، سینه مرغ، نعنا، برگ بو، ادویه و زعفران استفاده می‌شود.

ریواس نوعی گیاه است که از ساقه‌های ترش آن برای درست‌کردن خورشت ریواس استفاده می‌کنند. هرچند که ریواس گیاهی خودرو است ولی در خراسان در مزارع کشت می‌شود.

این غذای سنتی مشهدی حاوی گوشت بره یا گوشت گاو، ریواس، جعفری، نعناع، پیاز و فلفل سیاه است و همراه با برنج سفید سرو می‌شود.

شیش کباب(شیشلیک) یکی از خوشمزه ترین انواع کباب در ایران است. البته این کباب نه‌تنها در ایران بلکه در سایر کشورها مانند روسیه و لهستان نیز طبخ می‌شود.

 

برای درست‌کردن آن شش تکه گوشت گوسفند که دنده‌ها به آن متصل است، با افزودنی‌های خاص طعم‌دهنده خوش‌طعم می‌کنند.

مواد لازم برای شیشلیک مشهدی دنده‌های بره، پیاز، ماست، زعفران، آبلیمو، روغن، فلفل و گوجه‌فرنگی است.

برای تهیه یتیمچه مشهدی از لوبیا، نخود، عدس، پیاز، بادمجان، گوجه‌فرنگی، نعناع خشک، کشک و ادویه‌جات استفاده می‌شود.

یکی از غذاهای سنتی مشهد پلو مخلوط مشهدی است. این پلوی خوشمزه ترکیبی از برنج‌پخته و کوفته کوچک (کله‌گنجشکی) است.

کوفته‌ها را با گوشت چرخ‌کرده گاو یا بره و پیاز درست کرده و سرخ می‌کنند و بعد همراه با لوبیا سبز، هویج، پیاز، رب گوجه‌فرنگی و برنج مخلوط می‌کنند و مخلوط را دم می‌کنند.

رشته‌پلو هم یکی دیگر از انواع پلو مخلوط‌های ایرانی است که به‌خصوص در مشهد، اردبیل و کرمانشاه طبخ می‌شود ولی روش درست‌کردن آن در مشهد کمی متفاوت است.

رشته‌پلو ترکیب نوعی رشته خاص و برنج است. در نوع مشهدی رشته‌پلو، از تکه‌های مرغ یا کوفته‌ریزه استفاده می‌کنند.

برای تهیه این غذای سنتی مشهدی به برنج، رشته‌پلویی، مرغ یا کوفته، کشمش، کره، پیاز، زعفران، دارچین، زردچوبه و ادویه‌جات نیاز است.

کوکوی شیرین یک غذای اصیل و قدیمی مشهدی است که از قدیم به‌عنوان دسری مجلل در مهمانی‌ها چه به‌صورت گرم و چه به‌صورت سرد سرو می‌شد.

فیلم معرفی غذاهای محلی استان خراسان رضوی

گالری عکس غذاهای محلی استان خراسان رضوی