مالابیج(مالاتا) یکی از معروفترین و محبوبترین غذاهای محلی مازندران است.
مالابیج در حقیقت به ماهی شکمپری گفته میشود که بر روی هیزم کبابی شود، اما دو نکته اساسی در طبخ این غذای مازندرانی وجود دارد که آن را از سایر ماهیهای شکمپری که تابهحال میل کردهاید، متمایز میکند؛ اول اینکه ادویهها و مواد میانی به کار رفته در این غذا بسیار مهم هستند، زیرا طعم بسیار متفاوتی به آن میدهند و نکته دوم اینکه طبخ آن بر روی هیزم قطعا طعم آن را لذتبخشتر خواهد کرد.
بهتر است برای طبخ این غذا، ماهی سفید نر تهیه کنید، زیرا گوشت آن سفتتر بوده و طعم لذیذتری دارد.
اسپناساک در حقیقت همان خورشت اسفناج است.
مواد تشکیلدهنده این غذای مازندرانی شامل گوشت گاو یا گوسفند، برگ سیر، پیاز، اسفناج، سبزیهای محلی، ادویههای مختلف و آب است.
در برخی از نقاط استان مازندران در این غذا به جای گوشت از تخم مرغ استفاده میکنند.
یکی از چاشنیهای معروف و محبوب مازندرانی که بسیار خوشمزه بوده و طرفداران بسیار زیادی دارد، نازخاتون است.
مواد اصلی این چاشنی شامل بادمجان کبابشده، سیر، نعناع، گشنیز، آب انار یا آبغوره و نمک است.
کدو سبز، سیبزمینی، پیاز، گوجهفرنگی، سیر، تخم مرغ و ادویه از مواد تشکیل دهنده کدوبره است.
خورشت آلو یا مرغ و آلوی مازندرانی نام یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران است.
ترکیبات به کار رفته در این غذا شامل مرغ تکه شده، آلو، دانه انار ترش، آب نارنج، پیاز، گردو و زعفران میشود که طعمی ملس در اختیار شما قرار خواهد داد.
آغوزمسما یکی دیگر از غذاهای لذیذ استان مازندران است.
برای تهیه این غذا به موادی همانند گوشت اردک، گردو، دانه ساییده شده انار، رب انار، پیاز، ادویه و آب نیاز است.
آغوز در زبان محلی به معنای گردو است.
باقلا یکی از مواد غذایی پرکاربرد در غذاهای محلی مازندران است که در باغهای این استان کشت میشود.
ترکیب باقلا با سیر، شوید خشک، روغن، نمک، فلفل و زردچوبه یک غذای خوشمزه و لذیذ به نام باقلا وابیج در اختیار شما قرار می دهد.
این غذا هم با برنج و هم با نان سرو میشود.
آش کدو در حقیقت یک پیشغذای لذیذ بوده و بسیار مقوی است.
مواد غذایی این آش مازندرانی را کدو، عدس، برنج، پیاز داغ، آب لیمو، شکر و نمک تشکیل میدهند.
برای سرو آش کدو مازندرانی معمولا از نعنا داغ و کوفته ریزه استفاده میشود.
مرغ شکم پر یکی از خوش طعم ترین غذاهای استان مازندران است.
ترکیبات به کار رفته در این غذا شامل مرغ، گردو، آلو، قیسی، زعفران، زرشک، آب لیمو یا آب نارنج، پیاز سرخ شده، شکر، نمک، فلفل و سبزیهایی مانند جعفری، گشنیز، نعنا و ترخون هستند.
مواد اصلی خورش بیج بیج شامل گوشت چرخ کرده، پیاز، گوجه فرنگی، سیبزمینی، زردچوبه، نمک و فلفل است.
بیج بیج معمولا با کته سرو میشود، اما میتوانید آن را با نان هم میل کنید.
یکی دیگر از آشهای خوشمزه و پرطرفدار استان مازندران که بسیار مقوی است را میتوان بشته واش دانست.
مواد تشکیلدهنده این آش شامل اسفناج، عدس، پیاز، سیر، زیره سبز، نمک، فلفل و زردچوبه میشود.
یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران را میتوان خورشت بادمجان کباب معرفی کرد که در تهیه آن از مواد غذایی همانند بادمجان، گردو، رب انار، گوجه فرنگی و سبزیهای معطر استفاده میشود.
یکی از خوشمزهترین غذاهای مازندران، خورشت ناردون است که در طبخ آن موادی همانند گوشت مرغ، انار ترش، رب انار، سیر، پیاز، شکر و ادویهها به کار میرود.
ناردون به معنای دانه انار بوده و این غذا به نامهای دیگری همانند خورشت سیر انار و خورشت پیاز انار هم شناخته میشود.
اسفناج مرجی که یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران به شمار میرود، علاوه بر داشتن طعم بینظیر، خاصیت درمانی هم دارد.
اسفناج، عدس، سیر و انار ترش جز مواد اصلی تشکیلدهنده اسفناج مرجی هستند.
کهی انار یک غذای فوقالعاده مفید و اصیل مازندرانی بوده که از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
کهی در زبان مازندرانی به معنای کدو است، بنابراین مواد غذایی به کار رفته در این غذا شامل کدو حلوایی، انار، لوبیا چیتی، عدس، گردو، سیر، پیاز و ادویه میشود.
کهی پلا یک غذای خوشطعم و لذیذ است.
کهی در زبان مازندرانی به معنای کدو بوده و پلا هم به معنی پلو است، بنابراین کهی پلا همان کدو پلو است.
در تهیه این غذا از موادی مانند برنج، گوشت چرخ کرده، پیاز، زیره، کره محلی و ادویه استفاده می شود.
دوپتی یکی از غذاهای محلی و سنتی مازندران است که از ترکیب دوغ، حبوبات و سیر داغ به وجود میآید.
طبخ این غذا بسیار ساده بوده و به زمان زیادی برای پخت نیاز ندارد.
یکی دیگر از آشهای منطقه مازندران که بسیار خوشطعم بوده و از خواص زیادی بهرهمند است، آش گزنه نام دارد.
خوردن آش گزنه به دلیل داشتن مواد غذایی همانند آرد گندم، عدس، لوبیا، نخود، باقلا، کدو حلوایی، چغندر، گشنیز، جعفری، ماست، سیر، نمک، فلفل و زردچوبه لذیذ بوده و برای بدن بسیار مقوی است.
خورشت ترشه سماق از غذاهای ترش مازندران است.
برای تهیه این غذا سینه مرغ، سبزی خورشت، لوبیا قرمز، سیر، غوره، آبغوره، سماق و پیاز نیاز است.
ترش ترشو دارای طعمی ترش و متفاوت است.
برای طبخ این آش از مواد غذایی جعفری، گشنیز، تره، چغندر، کدو حلوایی، پیاز، سیر، سیبزمینی، دانه انار، رب انار ترش، برنج، روغن و نمک استفاده میشود.
ته چین گوشت مازندران بسیار متفاوتتر از ته چینهایی بوده که تابهحال میل کردهاید.
مواد غذایی لازم برای این غذا شامل گوشت قرمز، برنج، سیبزمینی، چغندر، پیاز، آلو، نمک، فلفل و زردچوبه میشود.
کرک بپرس یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران است که از آن با نام خوراک بادمجان و گوجه هم یاد میشود.
برای تهیه این غذای لذیذ و مقرون به صرفه نیاز به گوجهفرنگی، بادمجان، رب گوجه فرنگی، پیاز، سیر، غوره، روغن و ادویه است.
یکی دیگر از غذاهای اصیل مازندرانی که بسیار پرطرفدار است را میتوان هاوریش کدو معرفی کرد.
برای تهیه این غذای مازندرانی باید کدو سبز، جعفری، تخممرغ، سیر، پیاز، رب گوجهفرنگی، روغن و ادویههای مورد نیاز را با هم ترکیب کرده است.
ملاقورمه از قدیمیترین غذاهای محلی مازندران محسوب میشود و در میان اهالی این منطقه شهرت خاصی دارد.
مواد غذایی تشکیلدهنده این غذا شامل بادمجان، گوجهفرنگی، جعفری، گشنیز، نعنا، سیر، پیاز داغ، تخممرغ، آبغوره، روغن، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین میشود.