استان اردبیل و منطقه سبلان یکی از قطبهای مهم تولید عسل در کشور هستند.
عسل اردبیل به خاطر دشتهای گشنیز، گوَن، آویشن و اقاقیا طعم منحصربهفردی دارد.
تخمه آفتابگردان یکی دیگر از سوغاتیهای ناب اردبیل است.
آفتابگردان در مناطقی چون اردبیل، آذربایجان غربی و کرمانشاه کشت میشود.
سرشیر یکی از معروفترین و خوشمزهترین سوغات اردبیل است.
این محصول از شیر خالص و نیشکر تهیه میشود و در ترکیب آن، هیچ افزودنی مصنوعی نیست.
سرشیر اردبیل به دلیل طعم بیمثال و کیفیت بالای خود شناخته میشود.
کره حیوانی یکی دیگر از سوغاتیهای محبوب اردبیل است.
باقلوا اردبیل، یکی از محصولات محبوب و لذیذ این شهر است که با طعم و رایحههای خاص خودش، گزینهای عالی برای سوغات محسوب میشود.
مواد اصلی باقلوای اردبیل شامل عسل، گردو، بادام و شکر می باشد.
حلوای سیاه(قره حلوا) قدمتی دیرینه دارد و پخت آن به بیش از یک قرن پیش بازمیگردد.
در تهیه این حلوا از جوانه گندم، کره، گردو و کنجد استفاده میکنند. دلیل تیرگی رنگ این حلوا، استفاده از شیره انگور در آن است.
حلوای سفید نیز جز حلواهای قدیمی منطقه است که عمدتا در خلخال رواج دارد.
آرد برنج اصلیترین ماده در پخت حلوای سفید است.
حلوای زنجبیلی نیز از حلواهای معروف در شهرهای استان اردبیل است.
همانطور که از نام این حلوا پیداست، در تهیه آن از زنجبیل فراوانی استفاده میشود.
پودر قند، گردو، هل و آرد دیگر مواد اولیه حلوای زنجبیلی هستند. این حلوا بافتی خمیری شکل دارد و بسیار ترد و ظریف است.
قرابیه یکی از شیرینیهای معروف استان اردبیل است که در تهیه آن از سفیده تخممرغ، بادام، شکر و کمی هم پسته بهعنوان تزئین استفاده میشود.
نان فطیر از سوغاتیهای خوشمزه در اردبیل است که امروزه به شکل صنعتی در سراسر این استان به فروش میرسد.
در اردبیل فطیر را با خمیر ترش، آب و شکر تهیه میکنند و برای مزه دار کردن آن از گردو و دارچین استفاده می کنند.
شکلات رسته اردبیل یکی از گزینههایی است که شما را به دنیایی از شیرینی و لذت میبرد.
شکلاتهای رسته با دقت و مهارت توسط صنعتگران ماهر اردبیل تهیه میشوند. از انتخاب مواد اولیه با بهترین کیفیت تا روشهای دستی برای تزیین و درستکردن شکلات؛ در مجموع همهچیز در تهیه شکلات رسته اردبیل به بهترین شکل اجرا میشود.
جاجیمبافی از صنایع دستی استان اردبیل است و عشایر این استان در بافت آن تبحر بالایی دارند.
طرحهای لوزی با رنگهای متنوع، عمدهترین طرحهای بهکاررفته در جاجیمهای اردبیلی هستند.
گلیم از دیگر سوغاتیهای استان اردبیل است و گلیمبافی از صنایع دستی مهم این استان به شمار میآید.
هر منطقه در ایران گلیم منحصربهفرد خود با بافتی مجزا را دارد که تحت تأثیر همان ناحیه است.
گلیم از سوی عشایر اردبیلی بهعنوان کیسه، خورجین و رختخوابپیچ استفاده میشود.
گلیمهای اردبیلی دو رو هستند.
پلاس نوع دیگری از گلیم است که از پشم بافته شده و یکرو است. معمولا از این گلیمهای یکرو بهعنوان زیرانداز، سجاده و خورجین استفاده میشود. پلاس در میان عشایر اردبیلی کاربرد فراوانی دارد.
عشایر دشت مغان در اردبیل پارچهای پشمی میبافند که به زبان محلی اجاق قراقی نام دارد.
از این پارچه پشمی برای محافظت از فرش اصلی اتاق در برابر سوختگی ناشی از شعله های آتش اجاق استفاده میشود. نقوش اجاق قراقی کاملا ذهنی بوده و از نظر بافت شبیه به جاجیم هستند. در گذشته اجاقهای قراقی را بهطور نعلی شکل میبافتند، اما امروزه برای سهولت در کار، آنها را به شکل مستطیلی میبافند.
نقاشی روی چرم از دیگر صنایع دستی سنتی و سوغات اردبیل است.
این نقاشیها معمولا بر روی چرم گوسفندی دباغیشده انجام میشود.
اردبیلیها از مسگرهای ماهر ایران محسوب میشوند، به همین خاطر مسگری از صنایع دستی مهم اردبیل به شمار میآید. ظروف مسی اردبیل از کیفیت بالایی برخوردار هستند.
اردبیل از معروفترین استانهای ایران در ساخت سازهای سنتی موسیقی است. تنبک، سهتار، سنتور، کمانچه و ساز آذری از مهمترین سازهای ساخت دست هنرمندان اردبیلی هستند. این هنرمندان سازهای خود از جنس چوب گردو، توت و شمشاد را با مهارت بالایی میسازند.
لباسهای محلی اردبیل از سوغاتیهای معروف این استان هستند که در طرحها و رنگهای متنوع به دست هنرمندان این منطقه دوخته میشوند.