بنای رختشویخانه زنجان توسط دو برادر به نامهای مشهدی اکبر معمار و مشهدی اسماعیل بنا در سال 1345 قمری در بافت تاریخی شهر زنجان ساخته شده است.
رختشوی خانه زنجان مکانی بود که مردم شهر لباس خود را در آن محل میشستند. چنین کاربری برای یک بنای عمومی در جهان مشابه ندارد یا کمنظیر است. این بنا در حال حاضر بهعنوان موزهی مردمشناسی مورد استفاده قرار میگیرد.
موزه باستان شناسی و مردان نمکی زنجان در یکی از محلات قدیمی شهر زنجان موسوم به محله دالان آلتی در ضلع شمالی سبزه میدان و مسجد جامع واقع شده است. این بنا ساختمان مسکونی و اداری حکمران زنجان بوده و در حال حاضر فقط عمارت بیرونی باقی مانده که به نام عمارت محمود خان ذوالفقاری معروف است.
در سال 1386 با انتقال مجموعه آثار به دست آمده از معدن نمک چهرآباد موزه موقت مومیایی ها در این مکان به وجود آمد و در سال 1388 اولین موزه باستانشناسی استان زنجان در عمارت ذوالفقاری افتتاح شد.
این بنا در سال 1375 به شماره 1852 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
عمارت دارایی زنجان با پلان مستطیل شکل در داخل باغی به مساحت 18000 مترمربع، به ابعاد 22 در 15 متر متعلق به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی اول است.
موزه و عمارت دارایی از سال 1390 به موزه هنرهای سنتی و صنایع دستی زنجان تبدیل شده است. آثار نمایشی این موزه شامل انواع ظروف مسی قلمزنی شده دوره قاجار، انواع چاقو و شمشیر، گلیم، چاروق و مصنوعات ملیلهکاری شده میباشد.
موزه آثار شهدای زنجان که در منزل مسکونی مرحوم علی اکبر خان توفیقی، اولین شهردار زنجان مستقر است، در سال 1378 افتتاح شد . موزه دارای آثار ارزشمند بسیاری از شهدای استان مانند چفیه، لباس، پوتین، پلاک، کتاب، دفتر و دهها مورد دیگر است.
ساعات بازدید از رختشویخانه زنجان شش ماه اول سال 9 تا 13 و 15:30 تا 20, شش ماه دوم 9 تا 13 و 15 تا 18:30
روزهای دوشنبه تعطیل است.
ساعات بازدید از موزه باستانشناسی و مردان نمکی 9 تا 18:30
ساعات بازدید از عمارت دارایی زنجان 8 تا 14
ساعات بازدید از موزه آثار شهدا 9 تا 12…16 تا 19
موزه رختشویخانه:زنجان٬ خیابان سعدی وسط٬ کوچه رختشویخانه
موزه باستانشناسی و مردان نمکی: زنجان, سبزه میدان, عمارت ذوالفقاری
عمارت دارایی:زنجان، ضلع شمالی مجموعه تاریخی سبزه میدان و قسمت غربی خیابان طالقانی
موزه آثار شهدا:زنجان,خیابان خواجه نصیر طوسی