بازار قیصریه یکی از آثار باستانی ساخته شده در میدان نقش جهان اصفهان می باشد. این بازار با قدمتی چند صد ساله یکی از زیباترین بناهای میدان نقش امام است و یکی از دلایل شهرت آن به دلیل سردر خاصش می باشد.
بازار قیصریه بازاری است در بافت تاریخی اصفهان که عمدتاً به فعالیت فرشفروشان اختصاص دارد. سردر قیصریه، ورودی این بازار است. این بازار که با نام بازار سلطانی نیز خوانده میشود، از بزرگترین و مجللترین مرکز خرید و فروش در دوران صفویه بودهاست
سرتاسر بازار سقف های گنبدی شکل داراست و بازاری با چندین درب مختلف می باشد. سردر بازار قیصریه از جمله مشهورترین نقاشی ها و کاشی کاری ها و مقرنس های چشم نواز و بی نظیر را به شکلی قوس مانند به خود اختصاص داده است.
جهانگردان مشهوری مانند ناصر خسرو و شاردن به توصیف این بازار پرداختند به گونه ای که آنان علت انتخاب این نام را شباهت این بنای تاریخی به قیصریه یا قیساریا در آسیای صغیر(ترکیه امروزی) می دانستند.
در سردر ورودی بازار بزرگ قیصریه ، چند تابلوی نقاشی وجود دارد که در قسمت بالایی آن دو مرد تیرانداز با نیم تنه ، شیر یا ببر و دم اژدها بر کاشی معرق که بیانگر صورت فلکی اصفهان است، به چشم می خورد. علاوه بر این ، ناقوس دیر هرمز و نیز ساعت موجود در قلعه پرتغالی های جزیره هرمز، پس از فتح آن جزیره به اصفهان آورده شد و در بالای این سردر نصب گردید. در دو طرف این سردر ، دو سکوی وسیع وجود دارد که در روزگار قدیم محل بساط زرگران و جواهر فروشان بود و از این محل برای فروش محصولات خود استفاده می کردند.
معماری بازار قیصریه و سر در بازار قیصریه
سر در بازار قیصریه از معماری خاصی بهره مند است بدین گونه که نقاشی ها و تزئینات آجری چینی آن چشم ها را به خود جذب می کند. نقاشی ها شامل:
تصویر شاه عباس در جنگ با ازبکان
نقاشی تیر اندازی با سر انسان و تن شیر و دم اژدها
و …می باشد. دو سکوی بزرگ در دو جانب سر در بازار قیصریه مشاهده می شود که این سکوها ساخته شده از سنگ یشم و سماق هستند. در زمان قدیم این دو سکو جایگاهی برای خرید و فروش زیورآلات و طلا جات محسوب می شده است. همچنین بالای سردر ساعتی باقی مانده از جنگ با پرتغالی ها نصب بود.
بازار قیصریه زیبا در گذشته سه طبقه بوده است و در طول زمان طبقه سوم آن آسیب دیده و از بین رفته است. آنچه در طبقه سوم اتفاق می افتاد، نقاره خانه ای بود واقع شده در بالای سر در قیصریه که در این نقاره خانه طلوع و غروب آفتاب با صوتی زیبا از آن به گوش می رسید.
نقاره زنی بیش از آنکه برای آگاهی از طلوع و غروب خورشید باشد برای مراسم های مختلف و اعلام جنگ یا صلح به کار می رفته است. جلوی سر در بازار قیصریه حوضی قرار گرفته است. گفته می شود حاشیه کاشی کاری که در سه وجه سردرد بازار قیصریه دیده می شود در زمان حکومت ظل السلطان در دوره پادشاهی قاجاریان ایجاد شده است.
خرید در بازار اصفهان
بازار اصفهان نیز دارای محصولاتی است که بهترین نوع آن ها را می توانید در این بازار خرید کنید. اولین گزینه ای که به ذهنمان می رسد بدون شک خرید ظروف و صنایع دستی مسی می باشد. اگر در بخش مسگرها قدم بردارید صدای چکش ها تجربه جالبی را برایتان رقم خواهد زد، شما می توانید صنایع دستی را در این بازار بخرید و حتی نحوه ساخت آن ها را از نزدیک مشاهده کنید.
همه روزه
ندارد
جاذبه های مشابه:میدان امیر چخماق یزد، میدان شاه قزوین،میدان توپخانه تهران
وجه تسمیه:احتمالا باغی به نام نقش جهان در این مکان بوده است
کارکرد پیشین:میدان رژه سربازان ، بازی چوگان ، بازارهای موقت
کارکرد فعلی:میداان – فضای باز شهری
سال ثبت ملی:1310 به شماره 101 – جهانی:1358
نام های پیشین:میدان شاه ، میدان نقش جهان
دوره:صفوی
بانی:شاه عباس اول
سال ساخت:1054ق-1633م
ابعاد بنا:505 در 160 متر مربع